۱۳۸۶ بهمن ۳۰, سه‌شنبه

تجزیه باکتری بوسیله باکتریوفاژ












در سالهای 1915 و 1917 دو دانشمند یکی انگلیسی و دیگری فرانسوی نوعی ویروس را کشف کردند چون به باکتری ها حمله می کردند توسط دانشمند فرانسوی «باکتریو فاژ » نامیده شدند. تحقیقات نشان داد که فاژ ها اغلب همان خصو صیات سایر ویروس ها را دارد . اما شکل خارجی آنها متفاوت می باشد. و حتی دانشمندان شکل فاژ ها را تقریبا شبیه بچه وزغ می دانستند که یک سر چند ضلعی و دم تقریبا استوانه ای که به آن شش لیف دمی متصل است ودر قسمت سر آن یک مولکول دکسی ریبو نوکلئیک اسید( (DNAوجود دارد و بوسیله یک پوششی از جنس پروتئین احاطه شده است. دم آن که ممکن است مشخص و یا خیلی کوتاه باشد.این دم هم از جنس پروتئین است. وقتی فاژ ( باکتریو فاژ) با سوسپانسیون باکتری ها ی حسا س تماس و آمیخته گردد ذرات ویروس (فاژ) با سلولهای باکتری ها تماس یافته و اولین مرحله آلودگی همان ا تصال اتفاق افتاده که دم فاژ به محل خاصی از دیوار سلول باکتری مورد نظر متصل می شود. این مرحله در زیست شناسی ، مرحله بارور نشینی الیاف دم فاژ به دیوار باکتری است و انجام می گیرد . بعد از آن آنزیمی که تصور می رود بوسیله دم فاژ حمل می گردد و در محل تماس دیواره باکتری را هضم می کند.و DNAرشته های از ناحیه سر با کمک حفره استوانه ای شکل دم فاژ به درون سلول میزبان (باکتری) رانده می شود. قسمت پروتئینی و خالی مربوط به سر و دم فاژ هنوز به دیواره سلولی باکتری در بیرون متصل می ماند. و بعد از فاصله زمانی تقریبا حدود نیم ساعت و مرحله نهفته می نامند . سلول باکتری که مورد حمله قرار گرفته است بطور ناگهانی تجزیه می شود. و تعداد حدود 30 تا 100 شاید هم بیشتر از ذرات باکتریوفاژ ها ی نازه و کامل آزاد می شوند. دانشمندان می گویند این مکانیسم زیاد شدن فاژها در جریان مرحله نهفته بسیار جالب توجه است. و بررسی آنها مشخص نموده که اگر سلول حدود 12 دقیقه پس از آلودگی پاره گردند ذرات فاژ ها دیگر یافت نمی شوند. پس از این مدت اگر سلول ها به فواصل زمانی پاره شوند تعدادزیادی آز ذرات فاژ های بالغ یافت می شوند تا اینکه سلول میزبان (باکتری) متلاشی می گردد. بنابر این درون سلول میزبان دو فعالیت مهم رخ می دهد.اول تولید بیشتر ( فاژیDNA )و مولکول های( DNA )برای ذرات جدید وفعالیت دم وساختن پروتئین فاژی جدید که در نا حیه سر و دم، ذرات فاژی جدید را می سازد . در تحقیقا ت و بررسی دانشمندان کشف شده است که یک باکتریوفاژ نمی تواند همه انواع باکتریها را مورد حمله قرار دهد. مثلا فاژ فعال باسیل علیه بیماری دیسانتری ، به باکتری استا فیلوکوک ها حمله نمی کند. و دانشمندان می گویند در جا های که باکتریها زیاد یافت می شوند مانند خاک ،آب ها ی آلوده و روی انواع مواد در حال فاسد شدن ، باکتریوفاژ ها را می توان پیدا کرد. و در صنایع غذاسازی اگر به دلایلی کشت های باکتری های مورد استفاده در رابطه با عمل تخمیر با صنعت لبنیات سازی (نهیه ماست و...) به فاژ ها (ویروس باکتریو فاژ) آلوده گشته باشد ، باید آنها را دور ریخت و بهداشت را کاملا رعایت نمود.

هیچ نظری موجود نیست:

درباره من

علوم و روش آموزش آن به کودکان و نوجوانان و طراحی و تصویر سازی

فهرست وبلاگ من

بايگانی وبلاگ